Press "Enter" to skip to content

Ystävänpäivänä nähty ennätysmäärä lentosuukkoja – normaalisti etelässä talvehtivat suukot vaarassa kuolla kylmyyteen

Perinteisesti Suomen luonnossa melko harvinaisten lentosuukkojen määrä on lisääntynyt viime aikoina merkittävästi. Koronatoimet, kuten etäisyyden pitäminen ja maskisuositukset, ovat mahdollistaneet lentosuukkojen lisääntymisen ennätyslukemiin. 

Yleensä lentosuukot ovat muuttaneet talveksi etelään ja palanneet vasta keväällä, kun luonto ja hormonitoiminta ovat jälleen heräilleet. Tänä talvena monet lentosuukot ovat kuitenkin jääneet Suomeen ja erityisesti ystävänpäivänä viime sunnuntaina nähtiin lentosuukkoja poikkeuksellisen paljon.

Pohjoinen ilmasto ja talven synkistämät mielialat eivät ole lentosuukoille otollinen elinympäristö. Kovilla pakkasilla lentosuukot saattavat hyytyä kesken lennon eivätkä koskaan pääse kohteisiinsa asti. Toisinaan, varsinkin rautatie- ja bussiasemien tuntumassa, lentosuukot jäävät pyörimään ilmaan päämäärättöminä.

Villiintyneitä lentosuukkoja syytä varoa

Oman onnensa nojaan jääneet nuoret lentosuukot villiintyvät jopa parissa kuukaudessa. Niistä tulee säikkyjä ja ihmiskammoisia ja ne hakeutuvat jopa satojen yksilöiden parviin. 

Kylmällä ilmalla lentosuukot saattavat pyrkiä ihmisasutusten läheisyyteen lämmittelemään. Villiin lentosuukkoon ei kuitenkaan kannata koskea, sillä ne levittävät usein huuliherpestä. 

Vaikka lentosuukot yleensä ottaen välttelevät ihmisiä ja ihmisasumuksia, ne saattavat hyökätä vapaana liikkuvan lemmikkeläimen kimppuun ja pahimmassa tapauksessa intoutuvat muiskuttamaan tämän hengiltä, varsinkin jos kyseessä on pentukissa tai erityisen suloinen hauva. Myös nuoret lapset saattavat joutua äkillisten suukkoryöppyjen kohteeksi. 

Kovilla pakkasilla ei ole tavatonta törmätä kylmän kangistamaan, puolikuolleeseen lentosuukkoon. Kituvaa yksilöä ei kannata yrittää elvyttää eikä missään nimessä viedä sisätiloihin. Jos suukko ei lähestyttäessä lehahda lentoon, on paras kutsua paikalle poliisi lopettamaan kituva yksilö. Jos poliisia on hankala saada paikalle, kannattaa olla yhteydessä lähimpään kristillisdemokraattiin, joka talloo avioliiton ulkopuolelle karanneen suukon mielellään kuoliaaksi.

Kommentoi

Kommentoitavaa?