Press "Enter" to skip to content

Elielinaukion suunnittelukilpailu 2121:n voittaneen ”Sillit purkissa” -suunnitelman kohderyhmä on 170 x 40 x 30 cm:n kokoiset kaupunkilaiset

Havainnekuva kalliimmista näköala-asunnoista.

Suomen johtaja, presidentti Paavo Väyrysen virtuaalijäljenne on valinnut Elielinaukion suunnittelukilpailun voittajaksi arkkitehti Ahti Vaaksan ”Sillit purkissa” -suunnitelman. 

Entinen kalanpakkauslaitoksen suunnittelija, nykyään arkkitehti Ahti Vaaksa on onnistunut ahtamaan Elielinaukiolle ennätykselliset 4 000 myymälätilaa ja asunnot 12 000:lle asukkaalle. 

Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kahviautomaattivastaava Paulig Syrjänen kehuu Vaaksan suunnitelmaa innovatiiviseksi tavaksi lisätä tuloja kaupungille ja helpottaa Helsinkiä riivaavaa asuntopulaa. 

– Nämä asunnot tulevat menemään kuin kuumille höyrystinkiteille. Ne ovat aivan uskomattoman kompaktisti suunniteltuja, joten vuokrahinnat on saatu todella alhaisiksi. Nyt kun Helsingin työttömyysprosentti viimevuotisen kloonivillityksen seurauksena on tavoittanut jo 130 prosenttia, on edullisille yksiöille huutava kysyntä.

Syrjänen lupaa rakennusprojektin myös luovan uusia työpaikkoja jopa 3,5 robottioperaattorille.

– Säästäväisyys on nykypäivän trendi, myötäilee arkkitehti Ahti Vaaksa ja jää pohtimaan asiaa. 

– Vai oliko se selviytyminen.

Kritiikkiä ahtaudesta

Jotkut ovat kritisoineet suunnitelman porraskäytävien ahtautta. 

– Huoli on aivan turha, Syrjänen vakuuttaa.

– Käytävillä mahtuu kulkemaan aivan hyvin, kunhan muistaa pitää painonsa kurissa ja sivelee itsensä margariinilla.

– Tai mikä parempaa, kalaöljyllä. Onhan tämä kuitenkin ”Sillit purkissa”, arkkitehti Vaaksa naurahtaa. 

Syrjänen selittää, että vuokranantajien vastuulla on valita sopivankokoiset asukkaat ja asukkaiden velvollisuus on muistaa olla tekemättä äkkinäisiä liikkeitä tai hymyilemättä kovin leveästi. 

Entä jos joku haluaisi kuitenkin asua väljemmin?

Tähän Syrjänen vastaa ilkikuriseen tyyliinsä.

– Ainahan sitä voi muuttaa Nuuksion myrkylliseen erämaahan. 

– Tai Espooseen… Jos onnistuu murhaamaan jonkun paikallisen asunnonhaltijan, Vaaksa täräyttää loppuniitiksi.

Elielinaukiolle kohoava, sienimäisesti leviävä rakennus tulee kattamaan koko rautatieaseman alueen. Suojeltu, Eliel Saarisen suunnittelema rautatieasema tullaan kutistamaan S-XS-säteillä ja asettamaan esille uuden rakennuksen julkiseen käymälätilaan, jossa se tulee toimimaan käytettyjen injektioruiskujen keräyslaatikkona.

Kommentoi

Kommentoitavaa?