Press "Enter" to skip to content

Peruna yhä useamman valinta valo- ja videokuvausvälineeksi – perunavisionääri Sauli Tammisto uskoo perunan uuteen tulemiseen

#perunalaatu. 

Tämä sosiaalissa mediassa jaettavien valokuvien yhteydessä nähtävä hashtag kertoo, että perunalla kuvataan nyt entistä useammin. Perunasta on kehittymässä erityisesti nuorison keskuudessa suosittu kuvausväline.

Näin ajattelee myös perunanviljelijä ja keksijä Sauli Tammisto, joka kehittelee ensimmäistä kotimaista massatuotettua valokuvausperunaa. 

– Pian ”perunalaatu” tarkoittaa ranskalaisen rapeaa ja muussinmehevää HD-tasoa, jossa rakeinen ja tärkkelyspitoinen kuvanlaatu on menneisyyttä, Tamminen maalailee. 

Dramaattisen tapahtumasarja johti perunakuvauksen kehittymiseen

Oli vuosi 2017 ja Tamminen oli alkoholisminsa seurauksena menettänyt maatilansa. Hänen vaimonsa ja kaksi lastaan olivat hiljattain menehtyneet tilaa runnelleessa tulipalossa. Tammiston elämä oli pelkkää viinanhuuruista sumua, josta hän ei tänä päivänä muista mitään. Erään iltapäivän tapahtumat hän kuitenkin muistaa kirkkaasti.

– Keittelin viimeisiä jäljelle jääneitä siemenperunoita. Tunsin selvästi, että jokin oli loppumassa, en ollut varma oliko kyse vain perunoista vai koko elämästäni. 

Tammisto yhä selvästi liikuttuu kertoessaan tarinaansa.

– Mielessäni pyöri synkkiä ajatuksia. Aiemmat itsemurhayritykseni olivat epäonnistuneet, ja suunnittelin pääni keittämistä kattilassa. Se oli jonkinlainen äänetön hätähuuto. Kun perunat olivat kypsiä, halkaisin ensimmäisen haarukallani, ja siinä se oli, vastaus huutooni. Perunan sisältä paljastuivat Kristuksen kasvot, elävinä ja värikkäinä kuin tarkimmassa valokuvassa.

Tämän mullistavan ilmestyksen jälkeen Tammisto lopetti alkoholinkäytön ja omisti elämänsä perunakuvauksen kehittämiseen. 

Satoisat perunainnovaatiot

Tammiston Viitasaarelaisen yksiön kylpyhuoneeseen pystyttämä koeviljely on tuottanut jo monta uutta innovaatiota. Tammisto esittelee varhaisperunaa, jolla voi kuvata jopa neljä kuukautta aikaisemmin kuin perinteisellä kompaktikameralla. Uusi  kiinteälinssinen peruna korvaa vanhat jauhoiset lajikkeet. Uudenlainen perunavakain saa perunavaot näyttämään viivasuorilta. Keksintöjen lista on loputon.

– Ja nämä ovat vain alkua, lupaa Tammisto ja esittelee megapikselipussia, josta on mahdollista tallentaa jopa 60 teräväpiirtoista perunalastua sekunnissa!

Tammisto kaivaa esiin valokuvanipun. Kuvat ovat hämmästyttävän hyvälaatuisia ja teräviä. Ne ovat enimmäkseen maisemakuvia, mutta yhdessä on amerikkalainen hip hop -artisti Nicki Minaj rohkeassa asennossa.

– Niin, nämähän eivät sinänsä ole perunalla kuvattuja, mutta kunhan saan perunakuvauksen toimimaan kunnolla, niin tällaisilta ne tulevat näyttämään!

Tammisto pyrkii edistämään perunnan tunnettavuutta myös elokuva-alalla. Hän on keskustellut elokuvaohjaaja Markku Pölösen kanssa.

– Markku ei tietenkään heti luvannut, asiahan ei ole yksin hänen päätettävissään, mutta hän oli selvästi kiinnostut kokeilemaan perunakuvausta. Hän jopa itse ehdotti, että voisi lounaalla tehdä ensimmäisiä koeotoksia mikrossa lämmitetyllä Saarioisten perunalaatikolla. 

Tammisto harmittelee, että elokuvatettereihin piakkoin saapuva, Joonas Nordmanin tähdittämä Peruna-elokuvaa ei kuvattu perunalla

– Näin unta elokuvan kuvauksista, ja voin vannoa, että kameramiehellä oli käsissään perunan sijaan kampela. 

Tammiston mielestä kampelalla kuvaaminen kuulostaa yksinkertaisesti hoopolta.

– Kampela on tallennuskapasiteetiltaan noin punajuuren luokkaa. Elokuvan kuvaaminen kampelalla on sama kuin yrittäisi porata päähänsä reikää keitetyllä makaronilla!

Tammisto esittelee spagetin jättämää jälkeä ohimollaan. 

– Ja usko pois, minä olen yrittänyt.

Se on muisto ajasta ennen #perunalaatua.

Kommentoi

Kommentoitavaa?