Press "Enter" to skip to content

Paikallinen sopiminen kuumentaa tunteita Rautapihassa: “Laskelmat palkkamalleista näyttivät todella hyviltä”

Urggal Kurkunrepijä (Heather Miller CC BY-NC 2.0)

Uruk-hain pääluottamusmies kaipaa sympatiaa myös Rohanin ay-liikkeeltä.

RAUTAPIHAN uruk-hai -joukot siirtyivät muutamia kuukausia sitten paikallisen sopimisen malliin, mutta todellisuus on tällä viikolla osoittautunut työnantajapuolen lupaukset tyhjiksi.

– Kun aloite yleissitovuuden hylkäämisestä työnantajapuolelta tuli, niin heidän esittämänsä laskelmat joustavista palkkamalleista näyttivät todella hyviltä. Itse Saruman Valkoinen korosti puheessaan henkilöstölle, että tavoitteena ei missään tapauksessa ole työehtojen heikentäminen, kertoo Rautapihan uruk-hain pääluottamusmies Urggal Kurkunrepijä.

Työnantajapuolen lupaukset saivat nopeasti ison osan Rautapihan joukoista puolelleen, vaikka Kurkunrepijä ja muut ammattiyhdistyksen edustajat pyrkivät kiinnittämään joukkojen huomiota lupausten katteettomuuteen.

– Heille luvattiin jopa, että liha palaa takaisin ruokalistalle, Kurkunrepijä kertoo.

Yksipuolinen etujen karsiminen järkytti

Todellisuus paljastui kuitenkin nopeasti erilaiseksi kuin mitä työnantajapuoli oli luvannut. Tällä viikolla työnantajapuoli onkin tehnyt ratkaisuja, jotka ovat Kurkunrepijän mukaan saaneet Rautapihan joukot pelkäämään pahinta.

– Suuri määrä merkityksellisiä etuja on päätetty lopettaa yksipuolisella ilmoituksella. Suurin poru nousi lounasedun heikentymisestä, mutta myös virkistyspäivien karsiminen on herättänyt pahaa mieltä. Huhutaan myös, että kuntosalit ja uimahallit oltaisiin sulkemassa. Emme suoraan sanoen odottaneet tällaista lopputulosta, vaikka toiveet eivät korkealla olleetkaan.

Saruman valkoinen on perustellut etujen vähentämistä vetoamalla “uusien toimintamallien testaamiseen”, mutta Urggal Kurkunrepijä ei selitystä niele.

– Näyttää siltä, että Sarumania kiinnostaa saada oikeuksia, mutta hän väistää velvollisuudet. Pistää miettimään, minkälaisia muita sopimuksia hän on mahtanut tehdä selkämme takana?

Saruman Valkoinen ei suostunut kommentoimaan tilannetta Moniversumin Sanomille, mutta julkaisi myöhemmin lyhyen tiedotteen: ”Räätälöidyt ratkaisut ovat välttämättömiä, jotta ardanmarkkinoilla kilpailevat yritykset voivat pärjätä ja työllistää. Haluamme, että yritykset ja työntekijät pärjäävät Keski-Maassa, ja haluamme, että Keski-Maa pärjää.”

Kommentoi

Kommentoitavaa?