Press "Enter" to skip to content

WC:ssä ramppaamiseen kyllästynyt työnantaja ulkoisti työntekijöiden rakkojen toiminnot Indonesiaan.

Photo by Startup Stock Photos on Pexels.com

Tili ja leimaus Oy -tilitoimiston työntekijöiden rakot on ulkoistettu Indonesiaan.

Toimitusjohtaja Kai Sarpavaara kertoo, että sen jälkeen kun toimiston kahvihuoneeseen hankittiin ilmainen kahviautomaatti, lähti vessassa ramppaaminen aivan käsistä. 

– Päätimme ulkoistaa työntekijöiden rakot halvemman virtsaamisen maahan, Sarpavaara summaa.

– Tietenkin pelkän rakon irrottaminen järjestelmästä olisi ollut liian työlästä, joten siirsimme Indonesiaan kaikki alaruumiiden toiminnot. Konttorimme on Suomen ensimmäinen täysin vessaton toimisto! 

Yhtiön 147 työntekijää käy läpi joka-aamuisen pikaisen kirurgisen toimenpiteen, jossa virtsa, muut kehon jätteet ja alaruumiin hermoilmpulssit johdetaan portaaliteknologian avulla Indonesialaisiin vuokrakehoihin. Tämän jälkeen työntekijät voivat juoda kahvia mielin määrin ilman tarvetta poistua työpisteidensä äärestä. 

Kirjanpitäjä Veli Näperö myöntää, että ulkoistaminen on tehostanut työtä.

– Käytännössähän minä olen alaraajahalvaantunut työpäivän ajan, että kyllä työpisteeltä poistuminen on siinä mielessä vähentynyt. Kahvihuoneessakin on vähemmän tullut käytyä, koska toimistotuolilla rullailu on aika hankalaa. Jos tuolilta tipahtaa, niin itsensä hilaaminen ylös on pirummoinen homma. 

– Kahvinjuonnin vähentymistä en osannut odottaa, mutta sehän on vain säästöä säästön päälle, Sarpavaara myhäilee. 

– Niin sanottu ”win-win situation”.

Stressaava työ aiheuttaa tarvetta tauoille

Tilitoimistoissa työpäivät saattavat kiireisinä aikoina venyä 12-tuntisiksi. Kyselyiden mukaan monessa toimistossa WC-tauot ovat työntekijöiden harvoja rauhoittumisen hetkiä. Moni kertoo korkean rasituksen tilanteissa menevänsä vessaan jopa itkemään. 

– Työyhteisössämme on aina painotettu iloisuutta ja hyvinvointia. On siis ollut järkytys kuulla, että työntekijämme ovat joutuneet käymään salaa WC:ssä itkemässä. Onneksi siitäkin on nyt päästy vessattomassa toimistossamme täysin eroon. 

Näperö kieltää itse käyttäneensä WC-taukoja itkemiseen. 

– En halua, että kyynelkanavanikin johdetaan johonkin halpamaahan. 

Amnesty kritisoi Indonesian työoloja

Viime aikoina Amnesty on herännyt kampanjoimaan ulostamisen ulkoistamista vastaan. Asia nousi yleiseen tietoisuuteen, kun indonesialaisessa ihmistarhaamossa paljastui laajamittainen lapsityövoiman hyväksikäyttö. 

Alkuvuonna netissä levisi järkyttävä video, jossa alaikäinen työntekijä menehtyi kesken työpäivän. Amnestyn hankkimien taustatietojen mukaan syynä oli ummetus, joka oli kehittynyt suomalaiselle toimistotyöläiselle  joululomalla tapahtuneen ylensyönnin seurauksena. Hentorakenteinen vuokrakeho ei kestänyt ulostusmassan räjähdysmäistä purkautumista.

– Kyllähän se järkytti ja aiheutti heti yhtiössämme tomintatapojen uudelleenarvioinnin. Olemmekin linjanneet, ettemme enää ensi vuonna tarjoa työntekijöillemme perinteistä kinkkuillallista, Sarpavaara kertoo.

– Lisäksi printtasin kahvihuoneen seinälle muistutuksen syödä kuivattuja luumuja. Nehän auttavat ruuansulatukseen ja ovat sitä paitsi varsin kohtuuhintainen välipala!

Kommentoi

Kommentoitavaa?